Lokale betrokkenheid
Als coöperatie is Coop verbonden met haar leden en direct betrokken bij de leefomgeving, overal waar we actief zijn.
Impact in de buurt vanuit de coöperatieve gedachte
“Doordat we via het lidmaatschap verbonden zijn met onze klanten, zijn we op alle locaties waar we actief zijn als vanzelfsprekend direct betrokken met hun welzijn en leefomgeving. Deze band en betrokkenheid kenmerkt de coöperatie. De belangen van mensen worden gezien en gehoord.”
Hans Stapel, Manager Coöperatiezaken bij Coop
Hoe maken wij samen ’t verschil
Een AED bij elke winkel
Aan de pui van elke Coop – of binnen 100 meter van de winkel – is er nu een AED voor de buurt.
Statiegeldacties
743 lokale projecten gesteund via onze statiegeldacties.
Meer weten over onze lokale betrokkenheid
Onze lokale betrokkenheid
Lokaal betrokken én verbonden
Coop is de meest verbonden supermarkt en wil ook lokaal de meest betrokken supermarkt zijn. Die verbondenheid met alle gemeenschappen waar we actief zijn, kenmerkt de coöperatie waarin de leden – onze klanten – daadwerkelijk inspraak hebben. In 2020 hebben we via 314 Coop-winkels verspreid over het hele land samen het verschil gemaakt. Een mooi voorbeeld van onze verbondenheid is onze actie in het kader van de Kinderboekenweek (30 september-11 oktober 2020) met diverse bekende voorleesvaders, die in online sessies verhaaltjes voorlazen uit boekjes die bij Coop werden verkocht. Door corona zijn sommige plannen uitgesteld, maar zijn we ook in staat geweest iets extra’s te doen. Zoals onze plantenactie die €10.560 opleverde voor het Rode Kruis, en de actie ‘doneer een maaltijd voor een ander’. Samen met onze klanten doneerden we duizenden maaltijden voor mensen die het meest zijn getroffen door corona. Dit kenmerkt onze betrokkenheid en wendbaarheid.
Coop helpt in de coronacrisis
Naast deze twee acties in samenwerking met het Rode Kruis, bood Coop zelf ook actief hulp in de coronacrisis. Centraal faciliteerden we allerlei lokale initiatieven van Coop-winkels. Zo ontwikkelden we winkelmateriaal en een social mediacampagne, waarmee Coop-winkels lokaal bedrijven konden steunen. Overschotten van boeren werden via de winkels verkocht, of de Coop-winkel bracht de maaltijdservice van lokale horecabedrijven onder de aandacht van de klanten. Ook zette Coop lokaal zorgmedewerkers in het zonnetje. Onze Rijdende Keukentafel ging langs bij diverse zorgorganisaties om het zorgpersoneel te trakteren op een gezonde maaltijd en we haakten aan bij het initiatief ‘Bezorg de Zorg’.
743 lokale projecten gesteund
De ambitie voor 2020 was 1.000 lokale projecten steunen via de statiegeldactie. Maar sinds maart 2020 heeft het verenigingsleven overal nagenoeg stil gelegen, waardoor er minder projecten hiervoor werden aangemeld. Desondanks is Coop erin geslaagd om 743 lokale doelen te steunen. Deze ambitie is dus voor driekwart gerealiseerd en daar zijn we trots op. Bovendien spaarden klanten bij supermarkten waar geen lokale projecten waren ook via de statiegeldactie voor de AED-campagne.
Bij elke Coop een AED
Waar Coop zeker trots op is, is het feit dat we onze ambitie volledig hebben waargemaakt om samen met onze klanten in 2020 bij elke Coop-winkel een AED te realiseren. Dit is gefinancierd via statiegelddonaties door klanten, die Coop heeft verdubbeld. Resultaat is dat bij – of in de buurt van - elke Coop-winkel nu een AED aanwezig is. Samen kun je veel bereiken. In 80% van de winkels is de AED aan de winkelpui van Coop bevestigd. Bij nieuwe winkels behoort een AED tot de standaarduitrusting.
EHBO-cursussen
We hebben geen gratis EHBO-cursussen voor klanten in Coop-winkels gestart in 2020. Wel zijn we begonnen om hiervoor via statiegeldacties geld in te zamelen. Via andere acties in samenwerking met het Rode Kruis Nederland gaan we deze spaarpot verder vullen. In de eerste helft van 2021 richten we ons in eerste instantie op voedselhulp, omdat de nood daar het hoogst is. Zodra er voldoende budget is en dit weer veilig mogelijk is, gaan we later in 2021 weer gratis EHBO-cursussen geven in onze winkels, waarbij de nadruk komt te liggen op het gebruik van de AED.
Doekoe en Bloemetjesbus
Dit zijn twee voor Coop zeer kenmerkende maatschappelijk initiatieven. De Doekoe-actie hadden we in 2020 bij zo’n 900 scholen willen uitvoeren, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Deze actie, waarbij klanten kunnen sparen voor sport- en spelmaterialen voor scholen in de buurt, verschuiven we naar 2021 als het weer mogelijk is om dit veilig uit te voeren. De Bloemetjesbussen hebben ook in 2020 weer hun werk gedaan. In december hebben we de bossen bloemen vervangen door kerststukjes. Deze zijn – net zoals de bossen bloemen – uitgereikt aan mensen die het volgens onze klanten verdienen om speciale aandacht te krijgen.
Coop strijdt tegen armoede
Ook in een relatief rijk land als Nederland is er sprake van maatschappelijke ongelijkheid. Coop trekt zich dit aan, door structureel samen te werken met de voedselbanken. In 2020 doneerde 63% van de Coop-winkels aan de lokale voedselbank. Samen met hun klanten hebben zij producten aangeleverd met een totale consumentenwaarde van €1,8 miljoen. Zo verdubbelden de drie Drentse Coop-ondernemers van de familie Koetsier drie weken lang het aantal complete maaltijden die zij verkochten, om deze vervolgens aan de lokale voedselbank te schenken. Een ander initiatief van Coop is de spellenactie in samenwerking met enkele leveranciers en het Nationaal Fonds Kinderhulp. In november 2020 overhandigde Coop een cheque ter waarde van 10.000 spellen voor gezinnen die in armoede leven.
Inclusiviteit
Voor een coöperatie is samenwerken om doelen te bereiken een reden van bestaan. Voor Coop betekent dit, dat iedereen meedoet en dat ieders stem wordt gehoord. Inclusiviteit is vanzelfsprekend voor Coop, zowel intern als in de contacten buiten de organisatie. Om dit extra te benadrukken, maakte Coop in december 2020 bekend dat het zich als partner verbindt aan het Eurovisie Songfestival 2021. “Wij vinden het belangrijk om iedereen, van iedere cultuur en met elke achtergrond, gelijk te behandelen”, aldus Commercieel Directeur Gerard Koning in het persbericht. “Onze klanten die lid zijn van de coöperatie, helpen ons als bedrijf om dingen anders te zien of aan te pakken. Hierdoor maken wij scherpe keuzes, staan wij dicht bij onze klanten en pakken wij als supermarkt op allerlei thema’s onze maatschappelijke rol.”
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Bevorderen gezonde levensstijl
Met wie maken wij
samen 't verschil
Kennisinstellingen
Winkel
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Met wie maken wij samen ‘t verschil
Met wie maken wij samen ‘t verschil
Verbonden en betrokken
Als coöperatie heeft Coop een onderscheidende organisatiestructuur waarin de dialoog met de klant en de invloed van onze klanten op het beleid zijn geborgd. Mede op aandringen van onze klanten zijn onderwerpen als gezondheid, plasticreductie en de gezondere keuze makkelijker maken opgepakt. De koppeling van statiegeldacties aan lokale doelen is ook een gevolg van klanteninspraak. Het toont aan dat Coop op 314 winkellocaties de meest verbonden en betrokken supermarkt is. In 2020 hebben we het label ‘Goedgekeurd door onze leden’ ontwikkeld, waarmee we producten aangeven die qua samenstelling, formaat of verpakking zijn aangepast op advies van onze leden. Dit label hebben we begin 2021 ingevoerd.
Winkelpanels
Via zo’n 35 actieve klantenpanels waarin gemiddeld 6 klanten zitting hebben, blijft Coop op de hoogte van lokale ontwikkelingen en spreekt Coop met klanten over de thema’s die zij belangrijk vinden. Gebruikelijk komt zo’n panel gemiddeld 4 keer per jaar bijeen, maar dat is vanwege de coronamaatregelen in 2020 niet gebeurd. Onder de naam ‘In gesprek met Coop’ zijn online de gesprekken met klanten doorgegaan. Zo’n 4 tot 5 klanten uit verschillende gemeenten spraken met elkaar en Coop over thema’s zoals de gezonder keuze of online boodschappen doen. De deelnemers aan deze gesprekken hebben we geworven uit de Luisterpanels en de bestaande klantenpanels.
Tafelgesprekken
Ook de tafelgesprekken waarin Coop met klanten dieper op één onderwerp ingaat, zijn door de coronacrisis niet doorgegaan. Deze zijn vooralsnog vervangen door de online gesprekken die we met klanten houden.
Luisterpanel
Het online klantenpanel van Coop waarin klanten op anonieme basis 6 tot 8 keer per jaar korte vragen beantwoorden over de supermarkt en boodschappen doen, is gewoon doorgegaan. In 2020 raadpleegde Coop het Luisterpanel 9 keer over tal van onderwerpen die niet allemaal op MVO betrekking hebben. Het luisterpanel telt in totaal zo’n 8.000 leden en per onderzoek neemt ongeveer de helft van de leden deel. Een onderwerp dat voortkwam uit resultaten vanuit het luisterpanel waaraan in 2020 invulling is gegeven, is de introductie van kleinverpakkingen voor vleeswaren voor kleinere huishoudens. Door van 110 tot 130 gram vleeswaren over te gaan op 60 tot 70 gram, wordt er meer rekening gehouden met kleine huishoudens, vermindert de voedselverspilling en is er relatief minder plastic verpakkingsmateriaal nodig.
Ledenraad
De Ledenraad is bij de coöperatieve ondernemingsvorm de democratisch gekozen vertegenwoordiging van de leden en het hoogste vertegenwoordigende orgaan. De ledenraad benoemt het bestuur van Coop en stelt belangrijke wijzigingen en de financiële stukken vast. De Ledenraad bestond op 31 december 2020 uit 47 gekozen consumentenleden (het maximale aantal is 50) en 11 ondernemersleden (het maximale aantal is 18). In 2020 hebben we 6 nieuwe leden verwelkomd en 5 leden uitgezwaaid. Coop streeft continu naar een zo representatief mogelijke vertegenwoordiging van de leden.
In 2020 kwam de Ledenraad 2 keer formeel bijeen in een online sessie. In de najaarsvergadering kreeg de Ledenraad een update over de reductie van verpakkingsmateriaal en het verminderen van voedselverspilling. Daarnaast organiseerde Coop een extra online bijeenkomst voor de Ledenraad met een toelichting op het jaarverslag 2019. Begin van het jaar was er nog een fysieke kennissessie om nieuwe ledenraadsleden voor te bereiden op hun rol. In september was er een fysieke dialoogsessie over prijs en promotie.
Maatschappelijke organisaties
Belangrijke maatschappelijke partners van Coop zijn het Nederlandse Rode Kruis, de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken en het Voedingscentrum. Verder werken we ook samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), het VUMC, Too Good to Go en met diverse andere maatschappelijke organisaties. Hier staat een volledig overzicht van alle organisaties waarmee Coop in 2020 contact heeft gehad.
Resultaten & Ambities
Statiegeldactie
743
lokale projecten gesteund via statiegeldactie.
Doelstelling 2020
1.000
projecten
Ambitie 2021
1.000
Coop Rode Kruis Fonds
EHBO
Geen opstart van gratis EHBO-cursussen in diverse Coop-winkels.
Doelstelling 2020
Start EHBO/AED-cursussen. Aantal afhankelijk van opbrengst spaaracties.
Ambitie 2021
Start EHBO/AED-cursussen in tweede helft 2021.
Doekoe-actie
2021
Deze actie is vanwege corona doorgeschoven naar 2021
Doelstelling 2020
900
deelnemende scholen
Ambitie 2021
900
deelnemende scholen
AED's
314
Een AED aanwezig binnen een cirkel van 100 meter van 314 Coop-supermarkten.
Doelstelling 2020
314 AED’s (elke Coop binnen cirkel van 100 meter een AED beschikbaar)
Ambitie 2021
Gerealiseerd. Elke nieuwe Coop heeft standaard een AED aan de gevel of in de buurt
Bloemetjesbus
8.000
boeketten (en in december kerststukjes) uitgedeeld via de bloemetjesbus.
Doelstelling 2020
8.000
boeketten
Ambitie 2021
8.000
boeketten
Tafelgesprekken
Online klanten panels
Fysieke tafelgesprekken met klanten zijn vervangen door deelname aan online klantenpanels.
Doelstelling 2020
6
gesprekken
Ambitie 2021
6
gesprekken
Voedselbank
63%
van de winkels doneert wekelijks aan de voedselbank.
Doelstelling 2020
75%
Ambitie 2021
65%
Luisterpanel
9
onderzoeken via het luisterpanel, het online klantenpanel van Coop.
Doelstelling 2020
8 tot 12
onderzoeken per jaar
Ambitie 2021
8 tot 12
onderzoeken per jaar
Winkelpanels
12
online gesprekken met winkelpanels sinds november 2020.
Doelstelling 2020
150
gesprekken
Ambitie 2021
100
gesprekken
= Behaald
= Deels behaald