Duurzaam inkopen
Ons aanbod aan duurzame producten groeit. Transparantie en vertrouwen zijn onmisbaar bij inkoop van duurzame producten die zijn gemaakt met aandacht voor mens, dier en milieu.
Ons antwoord op een groeiende vraag naar verantwoorde producten
“Omdat thema’s als gezondheid en milieu steeds belangrijker worden, raakt duurzame inkoop steeds meer verweven met de andere MVO-pijlers van Coop.”
Jasper de Jong, Hoofd Category Management bij Coop
Hoe maken wij samen ’t verschil
Verdubbeling aanbod biologische groente en fruit
Door verdubbeling van het aanbod biologische groente en fruit in 2020 kan de klant óók voor al haar biologische groente en fruit bij Coop terecht
Risicoanalyse internationale inkoop
Samen met onze inkooporganisatie Superunie brengen we risico’s en verbeterpotentieel in kaart voor 10 internationaal ingekochte producten
Meer weten over duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen
Bij Coop gaat duurzame inkoop steeds meer over zorgvuldigheid en risicoanalyse op de thema’s mensenrechten en milieu (due diligence), gezondheid en verpakkingen. Een belangrijk deel daarvan gebeurt in samenwerking met Superunie, dat 92% van ons assortiment inkoopt. In 2020 heeft Superunie een analyse gemaakt van de risico’s en verbetermogelijkheden voor duurzame inkoop van diverse internationale inkooptrajecten. Op basis hiervan focussen we ons op 10 producten: bananen, tomatenconserven, thee, vruchtensappen, cacao, cashewnoten, rijst, druiven, kruiden en vis, schelp- en schaaldieren. Tussen nu en 2025 willen we via Superunie positieve impact realiseren in de herkomstlanden van deze producten. Daarbij gaat het om het verbeteren van arbeidsomstandigheden, leefbaar loon (voor werknemers), leefbaar inkomen (voor boeren) en milieu. Bananen van 100% Fairtrade gecertificeerde plantages in Ecuador die al enkele jaren bij Coop te koop zijn, was hiervan het pilotproject.
Transparantie en vertrouwen
Ook voor het assortiment dat we zelf inkopen, is transparantie en vertrouwen uiterst belangrijk. Ons voornemen om in samenwerking met ontwikkelingsorganisatie HIVOS inzicht te krijgen in de lonen en arbeidsomstandigheden op de kwekerij in Kenia waar wij onze rozen inkopen, is vorig jaar niet gerealiseerd. Dit had te maken met een lokale lockdown vanwege corona en met slechte communicatie en onderling wantrouwen tussen de boer en de auditors, die in Kenia de kwekerij wilden bezoeken. Dit pakken we in 2021 opnieuw op. Tijdens de Fairtrade-week van 26 oktober tot en met 1 november 2020, hebben we 20.000 euro opgehaald waarmee Thaise boeren die de ingrediënten verbouwen voor de curry’s van leverancier Fairtrade Original die wij verkopen, hun bedrijven kunnen verduurzamen.
Overleg met boeren
Ook dichter bij huis werken we aan transparantie en vertrouwen. In CBL-verband (de brancheorganisatie voor supermarkten) is Coop betrokken bij gesprekken met Nederlandse boeren en ook in het kader van de eigen inkoop spant Coop zich in om de contacten met boeren te verbeteren. We weten dat veel mensen graag producten van Nederlandse bodem eten. Daarom hebben we een Nederlandse boeren-logo ontwikkeld waarmee we in de folder aangeven welke producten uit Nederland komen en of de klant door deze producten te kopen de boeren in Nederland steunt. We zullen producten van Nederlandse herkomst nadrukkelijker onder de aandacht brengen van onze klanten.
Circulaire landbouw en korte ketens zijn belangrijke thema’s die je alleen goed kunt oppakken als boeren, supermarktorganisaties en de samenleving met elkaar de dialoog aangaan en samenwerken. Met de veehouders die ons rundvlees leveren met 2 sterren van het Beter Leven Keurmerk, zijn we in 2020 rechtstreeks in contact getreden.
Recalls
In 2020 hadden we 76 terughaalacties (recalls) van producten, waarvan 36 gevallen een huismerk betrof. Die 76 terughaalacties zijn beduidend meer dan de 41 recalls in 2019. Reden van deze toename is vooral het gevolg van problemen met producten die sesamzaad bevatten. Drie Indiase leveranciers bleken sesamzaad te leveren die resten van ethyleenoxide bevatten. Deze stof is in de EU niet toegestaan. Vooral vanaf oktober 2020 zorgde dit voor veel recalls en begin 2021 leverde dit nog steeds problemen op. Naast ziekteverwekkers of residuen die 22 recalls veroorzaakten in 2020, ging het ook om 24 recalls vanwege een fout op het etiket, 7 items met ongewenste allergenen en 23 items die niet door de kwaliteitscontrole kwamen.
Duurzame en gezonde inkoop
Een belangrijk resultaat uit 2020 is de verdubbeling van ons biologische assortiment AGF (aardappelen, groente en fruit). Bij kleinere producten zoals verse potkruiden of rode biet hebben we alleen nog de biologische variant in het assortiment. Bij de grotere producten die vaker en in grotere volumes worden verkocht zoals bloemkool en tomaten, voeren we zowel een biologische als een gangbare varianten.
Omdat gezondheid en milieu-impact steeds belangrijkere thema’s zijn voor Coop, heeft dit ook invloed op duurzame inkoop en commercie. Naast promoties met maaltijdsalades en verspakketten, promoten we sinds 2020 ook de gezonde snack van de week. Zulke promoties met gezonde producten versterken het gezondheidsimago van Coop en ze zijn ook commercieel effectief. Want AGF is vaak winstgevender dan ongezonde categorieën. Het gezonde goedkoper maken sluit ook aan bij datgene waar de coöperatie voor staat. Consumenten helpen de gezonde keuze te maken en lage prijzen te bieden, behoort tot onze kernwaarden.
In 2020 hebben we in het kader van de Nationale Week Zonder Vlees (9-15 maart 2020) ook weer de vegetarische kiloknaller gedaan. Dit resulteerde in 34% meer volume en 36% meer omzet van vleesvervangers. Hierbij hoorde ook de actie ‘op zoek naar de grootste vleeseter van Nederland, die we trakteerden op een vegetarische maaltijd. Minder vlees eten is gezond, en vleesvervangers hebben een veel lagere milieu-voetafdruk. Omdat Coop gelooft in de categorie vleesvervangers wordt er binnen deze categorie zeer veel ontwikkeld. In 2020 voegden we reeds de merken Vegetarische Slager en Garden Gourmet toe aan het uitgebreide assortiment Vivera. In 2020 hebben we vegan gehakt en hamburgers ontwikkeld. Sinds week 8 in 2021 is dit assortiment uitgebreid met een geheel nieuw assortiment vleesvervangers onder eigen Coop-merk ontwikkeld, dat we aan het bestaande aanbod hebben toegevoegd. Naast deze ontwikkeling op private label voegen we ook het merk Blue Butcher toe binnen het segment vegetarische vleesvervangers. In twee jaar tijd is het assortiment hierbij uitgebreid van 1 naar 5 merken. Ook voor vegetarische vleesvervangers is Coop een volwaardige aanbieder
Resultaten en ambities op verantwoord assortiment
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Ledenraad
Winkelpanels
Luisterpanel
Maatschappelijke organisaties
Bevorderen gezonde levensstijl
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
Kennisinstellingen
Winkel
Resultaten & Ambities
Beter Leven Kipvleeswaren/Eieren
90
%
van de Top! van Coop kipvleeswaren heeft minimaal 1 ster Beter Leven.
Doelstelling 2020
100% van de Top! van Coop kipvleeswaren en alle eieren hebben minimaal 1 ster Beter Leven
Ambitie 2021
Alle eieren en kipvleeswaren hebbeen minimaal 1 ster. 91% van de Top! van Coop vleewaren** heeft minimaal 1 ster Beter Leven.
** Uitgezonderd bloedworst, vleeswaren van paardenvlees en enkele Zuid-Europese producten waar het op dit moment nog niet haalbaar is de gewenste verduurzaming te realiseren.
Vleesvervangers
36
%
meer omzet in vleesvervangers ten opzichte van 2019.
Doelstelling 2020
30%
meer omzet
Ambitie 2021
15%
meer omzet
Inzicht in de keten
De studie in samenwerking met Hivos is niet afgerond.
Doelstelling 2020
Via een studie in samenwerking met Hivos brengen we de keten van rozen in kaart om inzicht te krijgen in arbeidsomstandigheden en lonen.
Ambitie 2021
In 2021 pakken we dit opnieuw op in samenwerking met een andere partner.
Planetproof
76
%
van ons AGF-assortiment uit Europese laag-risicolanden is PlanetProof gecertificeerd.
Ambitie 2021
We sluiten ons aan bij de ambitie van Superunie: 100% PlanetProof in 2025
Verantwoord assortiment
11%
groei in verantwoord assortiment van 2.879 naar 3.197 producten met een keurmerk.
Ambitie 2021
5% groei
Recalls
In 2020 vonden 76 terughaalacties (recalls) van producten plaats (36 keer betrof het een huismerk).
= Behaald
= Deels behaald