Bevorderen
gezonde levensstijl
Lokale betrokkenheid
Bevorderen gezonde levensstijl
Duurzaam inkopen
Verlagen milieu-impact
Goed werkgeverschap
Bevorderen gezonde levensstijl
De supermarkt kan de gezonde levensstijl van klanten positief beïnvloeden. Coop loopt hierin voorop en inspireert haar klanten voortdurend om gezonder te eten en te leven.
Klanten helpen een gezondere keuze te maken
“Coop vindt dat iedereen het recht heeft om te weten wat de gezondere keuze is. Daarom ligt er voor Coop een belangrijke rol om de gezondere keuze makkelijker te maken.”
Yvonne van Asselt, Corporate Communicatie & MVO-manager bij Coop
Hoe maken wij samen ’t verschil
Eetwissel
Dit programma van het Voedingscentrum dat bij product- en menukeuze gezondere alternatieven biedt, past Coop ook toe in verschillende communicatiemiddelen.
Online gezondheidsadvies
Omdat de Supreme Nudge-pilots niet doorgingen, hebben we online nudging getest; ook ontwikkelden we gezonderkiezen.nl samen met Univé.
Meer weten over bevorderen gezonde levensstijl
Bevorderen gezonde levensstijl

Gezondheid is een steeds belangrijker thema voor Coop. Het Nationaal Preventieakkoord van 2018 geeft aan binnen welke kaders de overheid en allerlei maatschappelijke partijen samenwerken om Nederland gezonder te maken. Zo dekken we rookwaren af en bereiden we ons erop voor dat deze productgroep helemaal uit de supermarkt verdwijnt. Voor het verdienmodel van sommige supermarkten – bijvoorbeeld buurtverzorgende winkels in krimpregio’s - is dit een probleem dat we oplossen door commerciële kansen te benutten. Daarnaast past stoppen met de verkoop van rookwaren wel bij het beleid van Coop als supermarkt die gezondheid serieus neemt. Coop maakt werk van gezond eten en leven en dat spreekt steeds meer consumenten aan. De in oktober 2020 gepubliceerde Superlijst Gezondheid 2020, die aangeeft welke supermarkten van gezond eten en drinken de makkelijke keuze maken, noemt Coop een voorloper.
Supreme Nudge
Deze erkenning is het resultaat van onze voortdurende inspanningen om klanten te helpen om gezond te eten en te leven. Desondanks concludeert het onderzoek waarop de Superlijst Gezondheid 2020 is gebaseerd, dat er bij alle supermarkten – ook bij Coop – nog veel verbeterpotentieel is. Daarom hebben we ook in 2020 verdere stappen gezet om gezondheid te stimuleren. Belangrijk is onze deelname aan het onderzoeksproject Supreme Nudge waarin we in onze supermarkten testen hoe we via communicatie en productpresentatie de klant kunnen aansporen – ‘nudgen’ in het Engels – om in de winkel de gezondere keuze te maken. Daarbij bekijken we ook de invloed van prijsprikkels. Door de coronacrisis zijn de voorgenomen testen met klanten in 8 Coop-supermarkten helaas niet doorgegaan. Daarom hebben we de online testen eerder uitgevoerd via de Coop Webshop en via een virtuele supermarkt, waarbij de deelnemers op hun computerscherm een visualisatie van een supermarkt zagen.

Online nudging
In de zomer van 2020 hebben we in deze online tests gezonde producten opvallender gepresenteerd en in sommige gevallen goedkoper gemaakt. Ook de invloed van het duurder maken van ongezonde producten hebben we onderzocht. De combinatie van prijsverhogingen, prijsverlagingen en ‘nudges’ zoals het labelen van gezonde producten met positieve aanbevelingen leidde tot 4% meer verkoop van gezonde items, met name gezonde graanproducten, gezonde zuivel en groenten en fruit. Aanpassingen in de Coop Webwinkel leidden tot meer verkopen van gezonde melkproducten, pasta en rijst en tot meer verkoop van groente. Opvallend is, dat dit positieve effect met name te zien is onder klanten die wonen in buurten met een lage sociaaleconomische status (SES). Bij klanten die wonen in een buurt die als hogere SES is gekwalificeerd, was dit effect niet waarneembaar.
Gezond het jaar rond
Een van de partners in het Supreme Nudge-project waarmee we in 2020 intensief hebben samengewerkt, is het Voedingscentrum. Ons gezondheidsplan – dat we hebben opgesteld met het Voedingscentrum en met een andere belangrijke partner, zorgverzekeraar Univé - is erop gericht om onze klanten te helpen om gezonder te eten. Zo passen we de Eetwissel van het Voedingscentrum toe bij ‘Gezond het jaar rond met Coop’, het overkoepelende thema van onze activiteiten om gezond eten en leven te stimuleren, dat we in december 2020 hebben gelanceerd. Hierbij bieden we klanten bij bepaalde keuzes gezondere en duurzamere alternatieven aan. Dat doen we ook bij de gezonde borrel, waarbij we inspiratie bieden om ongezonde snacks te vervangen door veel gezondere alternatieven. De productinformatie van het Voedingscentrum gebruiken we ook voor onze Schijf van Vijf-recepten, en in 2021 gaan we deze informatie gebruiken om ervoor te zorgen dat onze promoties voldoende items bevatten die voldoen aan de criteria van de Schijf van Vijf.

Online gezondheidsvoorlichting
Met Univé waren we van plan om in 2020 minstens 50 supermarktsafari’s te organiseren, waarbij klanten samen met een diëtist of voedingsadviseur door de supermarkt lopen. Vanwege corona is dit helaas niet doorgegaan en uitgesteld tot het weer wel mogelijk is. Hiervoor hebben we samen met Univé een online alternatief ontwikkeld, dat we begin 2021 gaan inzetten: Gezonderkiezen.nl. Op deze website kunnen consumenten deelnemen aan webinars die ook zijn terug te zien. Elk kwartaal is er een webinar voor diverse doelgroepen, zoals gezinnen met kinderen en oudere consumenten. Ook zijn er op deze website voorlichtingsvideo’s van voedingskundigen te zien. In de komende jaren zal Coop actief blijven met online voorlichting over gezonde voeding.

Keuzehulpen
Het Coop formulemanagement zal in 2021 en de volgende jaren voortdurend werken aan het zichtbaarder en eenvoudiger maken van de gezondere keuze. Ook gaan we actief sturen op de gezondere keuze via het productaanbod en het promotie- en informatiebeleid. In de folder zal bijvoorbeeld elke maand ruimte zijn voor een gezondheidsthema en ook via het Keukentafelmagazine en social media delen we tips voor een gezondere keuze. In 2020 hebben we verdere stappen gezet in de ontwikkeling van keuzehulpen om klanten bij het schap te informeren. Suikerreductie stimuleren we nu ook met een keuzehulp bij ontbijtgranen en broodvervangers. Voor de broodafdeling brachten studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) ons op het idee om een vezelwijzer te ontwikkelen. Dat hebben we in 2020 gerealiseerd. Al onze keuzehulpen hebben eenzelfde vormgeving. In 2021 zullen we in overleg met het Voedingscentrum hieraan informatie toevoegen over de mate waarin het aanbod in diverse categorieën voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.
Productverbetering
In voorgaande jaren hebben we veel gerealiseerd in productverbetering, zoals het gedeeltelijk vervangen van vlees door groente in ons assortiment vlugklare vleesproducten. De ambitie om dit in 2020 verder door te voeren naar het gehele assortiment vlugklare vleesproducten, is niet gerealiseerd. Dit heeft te maken dat het vervangen van vlees door groente een complex productieproces is. Bij enkele langzaam lopende varianten is de verkoop- en omzetsnelheid te laag om de extra kosten te compenseren.
Voor suikerreductie blijft het onze ambitie om in onze huismerk frisdranken gemiddeld 5% minder suiker per 250 milliliter te gebruiken ten opzichte van het jaar ervoor. Deze ambitie hebben we in 2020 met ruim 3% reductie (in 2019 was het 12,2 gram per 250 ml en in 2020 was het 11,8 gram per 250 ml) net niet gehaald. Coop is verbonden aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) van september 2019, dat voor ijsthee, siropen en vruchtendrinks maximale suikergehaltes vast te stellen. De ambitie is om uiterlijk mei 2021 gemiddeld 10% minder suiker in deze drie subcategorieën te hebben, dan de gemiddelde suikergehaltes in 2019. Bij siropen voldoen 3 varianten nog niet, en bij vruchtendranken gaat het om 1 variant. Daarvoor ontwikkelt Coop’s huismerkleverancier nieuwe recepturen.
Bij suikerhoudende zuivel voldoen bijna alle huismerkitems van Coop aan de doelstellingen voor suikerreductie van de AVP. Ook in andere categorieën zoals ontbijtgranen en broodvervangers streven we naar verlaging van de suikergehaltes. Die schappen zijn ook voorzien van keuzehulpen om klanten goed over de gezonde keuze te informeren.
Bevorderen gezonde levensstijl
Met wie maken wij
samen 't verschil

Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Ledenraad
Winkelpanels
Luisterpanel
Maatschappelijke organisaties
Resultaten & Ambities
Meer groente
6 varianten
Alleen de snellopers in het assortiment komen hiervoor in aanmerking. Dit betreft 6 van de in totaal 26 varianten.
Doelstelling 2020
Verder onderzoeken hoe de overige vlugklare vleesproducten kunnen worden voorzien van 30% groente.
Keuzehulp suiker & vezel
Keuzehulp
Keuzehulp ontbijtgranen en broodvervangers en vezelwijzer in 2020 gerealiseerd.
Doelstelling 2020
Keuzehulp ontbijtgranen (Q1) en broodvervangers (Q2). Ontwikkeling vezelwijzer voor alle broodsoorten.
Ambitie 2021
Uniform design alle keuzehulpen in de eerste helft van 2021. Ambitie om op categorieniveau te communiceren.
Supreme Nudge
Nudge
De winkeltesten zijn door corona niet doorgegaan. Hiervoor in de plaats zijn de online testen uitgevoerd in de virtuele supermarkt en via de Coop Webshop.
Doelstelling 2020
Uitvoering van het onderzoek in 9 winkels.
Ambitie 2021
Pilot start naar verwachting maart 2021 in 4 winkels, vanaf mei volgend cluster van 4 winkels (cluster bestaat uit 2 controlewinkels en 2 interventiewinkels).
Univé
Voorlichting
Samenwerking
Univé
We hebben geen supermarkt-safari’s voor ouders en kinderen georganiseerd in samenwerking met een diëtist of voedingsconsulent.
Doelstelling 2020
Minimaal 50 supermarkt-safari‘s organiseren in samenwerking met een diëtist of voedingsconsulent.
Ambitie 2021
Website gezonderkiezen.nl start de eerste helft van 2021.
Vier online videosafari’s voor vier speciale doelgroepen, zoals gezinnen met kinderen 4-12. Tijdens dit webinar kunnen klanten vragen stellen aan deskundigen.
Suikerreductie
3,25%
Gemiddeld 3,25% per 250 milliliter ten opzichte van 2019.
Doelstelling 2020
Gemiddeld 5% per 250 milliliter ten opzichte van 2019. Doelstelling is 25% minder suiker per portie van 250 ml in 2021 (versus 2017).
Ambitie 2021
Ambitie blijft. Mogelijk verbreden naar doelstelling op verschillende assortimenten, zoals via keuzehulpen voor ontbijtgranen en broodvervangers.
= Behaald
= Deels behaald