Verlagen
milieu-impact
Lokale betrokkenheid
Bevorderen gezonde levensstijl
Duurzaam inkopen
Verlagen milieu-impact
Goed werkgeverschap
Verlagen milieu-impact
We spannen ons in voor een lagere milieu-impact, van energiegebruik en voedselverspilling tot logistiek en verpakkingen.
Slim omgaan met grondstoffen en verspilling voorkomen
“Innovatie voor toekomstbestendige winkels, slagerij en transport. Dat is waar we in 2018 hard aan werkten en waar we in blijven ontwikkelen. Daarnaast gaan we in 2019 een concreet actieplan maken voor de verduurzaming van onze verpakkingen.”
Ralph Lenoire, Manager Facilitair bij Coop
Hoe maken wij
samen ’t verschil
Meer weten over verlagen milieu-impact
Verlagen milieu-impact
Onze CO2-voetafdruk
Meten = weten
We vinden het belangrijk inzichtelijk te hebben welke impact we hebben op het milieu met onze CO2-uitstoot. We meten daarom de CO2-voetafdruk van ons gebruik van elektriciteit, gas en warmte, en verlies aan koudemiddelen. Ook nemen we de brandstof mee die nodig is voor het transport van de distributiecentra naar de winkels en voor het bezorgen van boodschappen aan de klant.
Onze CO2-voetafdruk per m2 verkoop vloeroppervlak is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. Het totale gasverbruik daalde met ongeveer 15%. Dit is met name het gevolg van steeds meer nieuwe winkellocaties zonder gasaansluiting. Het totale elektriciteitsverbruik groeide in 2018. Voor een aanzienlijk deel is dit een gevolg van de opening van veel Coop Vandaag-winkels die substantieel meer elektriciteit per m2verkoopvloeroppervlakte gebruiken dan reguliere Coop-supermarkten. Daarnaast zorgt de groei van Coop als organisatie voor meer mensen op het kantoor en in de distributiecentra, en voor het gebruik van meer logistieke capaciteit. Ook dit resulteert in extra elektriciteitsgebruik.
Volgens de Europese richtlijn voor energie-efficiëntie (EED) streven we naar een 20% lager energieverbruik in 2020, ten opzichte van 2012. Uitvoering van deze richtlijn is opgedeeld in 3 jaren, waarbij we ons deel voor 2018 een jaar naar achter hebben geschoven. We doen dit dus dit jaar, en de efficiëntie-maatregelen bij Coop zullen doorlopen tot en met het jaar 2021.
Kg CO2-voetafdruk per m2verkoop vloeroppervlak* | 2018 | 2017 |
---|---|---|
Elektriciteit | 37,1 | 31,6 |
Gas en warmte | 1,6 | 2,9 |
Goederentransport incl. online besteldienst | 57,1 | 58,8 |
Koudemiddelen | 43,9 | 49,2 |
Totaal | 139,7 Dit is een daling van 2% ten opzichte van 2017 | 142,5 ** |
* Scope: De CO2-voetafdruk omvat de directe CO2-uitstoot (scope 1), en indirecte CO2-uitstoot (scope 2) van al onze winkels, distributiecentra, emballage centrum, centrale slagerij ProMessa en Servicekantoor.
** Na herberekening moeten we de totale CO2-voetafdruk in 2017 corrigeren van 141,5 kg (zoals gerapporteerd in het MVO-verslag 2017) naar 142,5 kg.
Duurzamer energiegebruik
Zonnepanelen
Met de plaatsing van 356 zonnepanelen op het dak van de Coop van ondernemer Dunnink in De Wijk, is onze ambitie voor 1.000 zonnepanelen bij Coop gehaald. In 2019 zijn we van plan om nog eens 1.088 nieuwe zonnepanelen te plaatsen op het dak van de nieuwe hal van de slagerij Promessa.
Integratie van EMTÉ
De schaalvergroting door de integratie van EMTÉ biedt ons de kans om het verschil te maken in emissiereductie. In 2018 (20 winkels) en in 2019 (31 winkels) bouwen we 51 overgenomen EMTÉ-supermarkten om naar de Coop-formule. De meeste nieuwe winkels krijgen geen gasaansluiting en ze zijn voorzien van duurzame CO2-koelingen, zonder traditionele koudemiddelen en LED-verlichting. Dat deden we ook bij de reguliere nieuwe winkelopeningen en bij ingrijpende verbouwingen waarbij we de koelingen vernieuwden (30 winkels in 2018). Zo zal in 2019 naar verwachting onze CO2-voetafdruk per vierkante meter winkelvloer met minimaal 5% dalen ten opzichte van 2018.
BREEAM
De uitbreiding van onze centrale slagerij ProMessa met ruim 3.000 m2extra capaciteit is gebouwd volgens BREEAM niveau 4. Dit betekent dat de slagerij een ‘Excellent’ heeft gescoord op allerlei duurzaamheidsaspecten, zoals isolatie en bouwmaterialen, maar ook of je lokaal bouwpersoneel inzet, hoeveel kilometers je maakt voor de bouw en of je na oplevering voldoende fietsenstallingen hebt, mogelijkheden voor elektrisch rijden biedt en energiezuinige installaties inzet.
Elektrische bevoorrading
In 2017 testte Coop als eerste Nederlandse supermarktorganisatie het elektronisch bevoorraden van het houdbare assortiment van twee stadswinkels in Rotterdam. Dat hebben we in 2018 succesvol doorgezet, samen met onze partners Bakker Logistiek en Breytner, specialist in elektrische mobiliteit. In 2019 blijven we de twee winkels elektrisch bevoorraden en bekijken we samen met onze partners en met Transport en Logistiek Nederland de mogelijkheden om deze geluidsarme en emissieloze logistiek verder uit te breiden, eventueel ook naar andere steden en voor de distributie van verse artikelen.
Circulaire ambities
Minder verpakkingen
Verpakkingen zijn functioneel (beschermen en vers houden van producten en communicatieve waarde) en daarmee noodzakelijk. Toch Coop spant zich in om de hoeveelheid en milieu-impact van het gebruikte verpakkingsmateriaal te minimaliseren.
Soms staat de wens om het gebruik van verpakkingsmateriaal te verminderen op gespannen voet met andere duurzaamheidswaardes. Zo testte Coop in 2018 het onverpakt verkopen van paprika’s buiten de promotieperiode. Resultaat was een verdrievoudiging van de derving omdat de rotatie onvoldoende was. Door het ontbreken van de verpakking bleek de houdbaarheid liefst 7(!) dagen korter te zijn
Coop-klanten over plastic
In 2019 willen we klanten nadrukkelijker betrekken bij de verbetering van verpakkingen. De milieubelasting van met name plastic verpakkingen is hierbij een belangrijk onderwerp. In augustus en september 2018 spraken we al over plastic met onze winkelpanels. Plastic en plasticreductie is voor onze klanten een belangrijk thema. Hierover hebben we ze geïnformeerd.
Klanten adviseerden ons om met name te kijken naar manieren om de hoeveelheid plastic en papier te verminderen en te zorgen dat verpakkingen recyclebaar zijn. Bijvoorbeeld door groenten ook los te verkopen. Voorlichting door middel van weggooilogo’s op verpakkingen en meer bewustwording creëren bij klanten is iets waar Coop volgens klanten ook een rol in kan spelen. Hier gaan we in 2019 een goede analyse voor uitvoeren en concrete aanpak voor opstellen.
Losse eitjes
Sinds 2017 verkopen we ook losse eieren. Zo kan iedereen het gewenste aantal eieren kopen en verminderen we verspilling. In 2018 hebben we hier groots aandacht aan gegeven door onze commercial.
Duurzame verpakkingen
In 2019 gaan we werk van maken van duurzamere verpakkingen. Bijvoorbeeld in de verpakkingen voor vers brood en vlees/vleeswaren van ons eigen merk Top! van Coop, waarop we zelf de meeste invloed hebben. Om ons verpakkingsbeleid te bepalen, doen we in 2019 een nulmeting. Welke verpakkingen hebben we, waar zijn die van gemaakt en wat zijn de hoeveelheden. Op basis daarvan formuleren we doelstellingen voor 2020 en de volgende jaren naar 2025. Uitgangspunt zijn de doelstellingen die begin 2019 binnen de Europese richtlijn voor plastic verpakkingen zijn vastgesteld. Waar onze directe beïnvloeding dit toelaat – bijvoorbeeld in verpakkingen voor vers brood en banket - streven we ernaar om al eerder aan deze doelstellingen te voldoen. We hebben al een aantal concrete ambities vastgesteld:
- Gesneden fruit: 80% gerecycled PET
- Champignons en andere paddenstoelen: 80% gerecycled PET
- Huismerk plakken kaas: flexibele hersluitbare topfolie, hierdoor reduceren we het kunststof met 60%
Minder verspilling
Coop streeft ernaar om de dervingpercentages elk jaar te laten dalen, maar die doelstelling hebben we in 2018 helaas niet gerealiseerd. Bij de filialen steeg de derving in 2018 licht met 0,05 procentpunt. Wel zochten we naar verschillende oplossingen, bijvoorbeeld via een duidelijkere schapindeling voor zuivel en meer ruimte voor hoog roterende producten. Dit resulteerde in een betere omzet maar ook minder voedselverspilling. In de eerste maand leverde dit al zo’n 10.000 minder weggooide producten op. Voor 2019, als de nieuwe Coop-winkels volledig zijn geïntegreerd, streven we opnieuw naar een daling van de derving.
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Resultaten & Ambities
CO2-voetafdruk per m2
2
%
lagere CO2-voetafdruk per vierkante meter winkelvloer en 15% minder gasverbruik per m2 verkoop vloeroppervlak (ten opzichte van 2017).
Ambitie 2019
CO2-voetafdruk per vierkante meter winkelvloer met minimaal 5% dalen ten opzichte van 2018.
Elektrische bevoorrading
Elektrische bevoorrading voor 2 winkels in Rotterdam.
Doelstelling
2018
Elektrische bevoorrading vast inzetten
bij twee winkels.
Ambitie
2019
Mogelijkheden voor uitbreiding naar andere steden onderzoeken.
BREEAM
niveau 4
Nieuwbouw slagerij ProMessa op BREEAM niveau 4.
AGF-zak
90
%
De recyclebare AGF-zak bestaat voor 90% uit suikerriet van reststromen en is volledig recyclebaar.
Ambitie 2019
Onderzoek doen naar herbruikbare AGF-zakjes.
Derving
0,05
Minimale verhoging derving van onze producten (toename met 0,05 procentpunt).
Doelstelling
2018
minder % derving dan in 2017.
Ambitie
2019
Ieder jaar minder dan het jaar daarvoor.
Zonnepanelen
356
zonnepanelen geplaatst op winkel in Dunnink in De Wijk.
Doelstelling
2018
1.000
zonnepanelen in totaal (+350).
Ambitie
2019
1.088
zonnepanelen
plaatsen bij slagerij ProMessa.
Afval
Doelstelling
2018
80%
reductie van restafval
op het servicekantoor.
Meten en reductie in 2018 niet behaald, doorgeschoven naar 2019
Ambitie
2019
80%
Minimaal 80% van de afvalstroom wordt gerecycled.
Verpakkingsbeleid
Ambitie 2019
Opstellen verpakkingsbeleid voor huismerk met concrete doelstellingen voor 2020 en een visie voor 2025.