Duurzaam inkopen
Wij bieden onze klanten een groeiend aanbod aan duurzame producten die met aandacht voor mens, dier en milieu zijn gemaakt.
Ons antwoord op een groeiende vraag naar verantwoorde producten
“In 2018 stapten we voor een aantal categorieën volledig over op een gecertificeerd aanbod. Zoals 100% Fairtrade bananen, of minimaal 1 ster Beter Leven voor alle eieren. Daarmee is de keuze van de klant altijd verantwoord en verbeteren we onze impact op mens, dier en milieu. Het is onze ambitie deze stappen uit te breiden in de aankomende jaren.”
Jasper de Jong, Unitmanager Vers bij Coop
Hoe maken wij
samen ’t verschil
Meer weten over duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen
Meer verantwoorde keuzes
De omzet van ons verantwoorde assortiment groeide in 2018 fors. Een duidelijk signaal dat klanten meer verantwoorde producten kopen. Aan die vraag komen we tegemoet door ons assortiment steeds verder uit te breiden. Ons verantwoorde assortiment nam met ruim 50% toe, van 1.600 producten in 2017 naar 2.423 producten in 2018 met een keurmerk.
Resultaten en ambities op verantwoord assortiment
100% Fairtrade bananen
Met de volledige overstap op Fairtrade bananen steunen we de bananenboeren in Ecuador. Zo maken we samen met klanten en stichting Max Havelaar ’t verschil voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Max Havelaar werkt op de plantages aan betere arbeidsomstandigheden, stabielere inkomens voor de boeren en helpt bananenboeren zich te organiseren in coöperaties. Mede door deze stap hebben we een omzetstijging van bijna 400% van Fairtrade gerealiseerd. Dit zijn de stappen die échte impact maken. De introductie van Fairtrade bananen hebben we groots onder de aandacht gebracht middels onder andere een TV commercial.
Via een online video leggen we het Fairtrade principe uit.
Rundvlees van Nederlandse Blonde d’Aquitaine runderen
In 2018 stapten we voor het verse rundvlees over op 2 sterren Beter Leven (met uitzondering van gehakt en tartaar). Een verbetering voor de leefomstandigheden van de dieren. Doordat we precies weten waar ons vlees vandaan komt kunnen we klanten de beste kwaliteit en betrouwbaarheid garanderen. Via een online video leggen we het Beter Leven Keurmerk uit
Eieren 1 ster Beter Leven
Al onze eieren hebben minimaal 1 ster Beter Leven. Deze doelstelling uit 2017 hebben we in 2018 behaald. Dit was toen niet gelukt doordat er te weinig beschikbaarheid was in verband met de fipronilcrisis.
Duurzame zuivel
Al onze leveranciers van verse en houdbare zuivel is het gelukt zich aan te sluiten bij een erkend verduurzamingsprogramma. Zoals het wereldwijde ‘Dairy Sustainability Framework’ of ´De Duurzame Zuivelketen’, een programma van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Daarmee is onze doelstelling voor 2018 gehaald.
PlanetProof
In 2017 was nog 38% van het AGF-assortiment uit Europese laag-risicolanden gecertificeerd volgens het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Een keurmerk van Stichting Milieukeur gericht op bovenwettelijke eisen waarmee leveranciers een bijdrage leveren aan een schonere lucht, vruchtbare bodem, goede waterkwaliteit, meer natuur op het landbouwbedrijf en recycling. De ambitie van 50% voor 2018 hebben we meer dan behaald. Samen met Superunie en onze leveranciers werkten we aan certificering van zowel Nederlandse als Zuid-Europese producten, met name komkommer, paprika, bloemkool en prei. Ook voldoen nu alle appels, peren en aardappelen aan de criteria. Vandaar dat op dit moment ruim 60% van ons AGF-aanbod voldoet aan PlanetProof. Het is onze ambitie om in 2020 minimaal 80% van onze AGF uit laagrisicolanden af te nemen met PlanetProof-keurmerk.
Binnen de categorie Zuivel zullen we in 2019 ook significante stappen zetten op het gebied van PlanetProof. Op dit moment is nog niet exact duidelijk of alle leveranciers aan onze wensen kunnen voldoen. Derhalve is het nog niet mogelijk dit te concretiseren met een harde doelstelling. Dat de stap een significante zal zijn is echter een gegeven.
Maatje meer, maatje minder
Door de droogte in 2018 hadden veel groenten en fruit een afwijkende maat en vorm. Deze producten smaken natuurlijk nog net zo lekker als altijd en daarom wilden we de oogst niet verloren laten gaan. Met de campagne ‘soms een maatje meer, soms een maatje minder’ gaven we hierover uitleg aan de klanten en hebben we onze inkoopspecificaties tijdelijk verruimd.
Meer plantaardig
Als we gezamenlijk minder dierlijke en meer plantaardige producten eten verlagen we onze klimaatvoetafdruk. Een trend waar we als Coop op inspelen. Bijvoorbeeld met onze vleesproducten die voor 30% uit groenten bestaan. Maar ook door veganalternatieven aan te bieden zoals zes veganwijnen. Als partner van de Nationale Week Zonder Vlees riepen we via sociale media onze klanten op om die week het vlees eens te laten staan.
Duurzame promoties
Ook in 2018 namen we weer deel aan een aantal ‘duurzame weken’, zoals de Bewuste Visweek, de Fairtrade Weken, de Beter Leven Week en de Biologische Week. In deze weken vestigden we extra de aandacht op duurzame producten in ons assortiment en boden we onze klanten een prijsvoordeel. Tijdens de Beter Leven Week lag de focus op het uitleggen van het logo. Want hoewel 88% van de Nederlandse consumenten het keurmerk kent, is maar 50% op de hoogte van wat het precies inhoudt (GfK-onderzoek, 2017).
In een tv-commercial werd door Bioboer Giel ons biologische assortiment onder de aandacht gebracht. Een mooi resultaat van een lange samenwerking, want al ruim tien jaar levert hij aan onze klanten de mooiste biologische streekproducten in een speciale Bioboer Giel groente- en fruittas.
We houden bewust minder promotieacties met kiloknallers. Dit is ook terug te zien in de jaarlijkse foldermonitor van Wakker Dier. We staan op de tweede plek van supermarkten met de minste acties op dit thema.
Meer inzicht in de herkomst
Coop is aangesloten bij het inkoopverbond Superunie, dat 95% van ons assortiment inkoopt. Voor het overgrote deel is onze impact op assortimentsniveau dus afgeleid van de keuzes die Superunie maakt namens en voor de leden maakt. Sinds 2017 zit onze algemeen directeur Fred Bosch in de stuurgroep Duurzame Handel van Superunie, die duurzaamheid en transparantie nadrukkelijk meeweegt bij de inkoop.
Superunie hanteert voor alle leveranciers de Gedragscode Duurzame Handel die is gebaseerd op internationaal erkende normen voor mensenrechten (zoals de ILO-verdragen), arbeidsrechten en milieueisen. Voor alle eigen huismerk- en versproducten van Coop worden de leveranciers gemonitord. Superunie borgt de gedragscode door auditrapporten en certificaten op te vragen bij leveranciers. Voor leveranciers uit hoge risicolanden (zoals gedefinieerd door BSCI) is er extra controle op naleving. Dit geldt bijvoorbeeld voor een aantal leveranciers uit China, Thailand en de Filipijnen. Extra aandacht gaat uit naar potentiele risico’s rondom de gezondheid en veiligheid van medewerkers, kinderarbeid, discriminatie, eerlijke lonen en schending van arbeidsrechten. Wanneer er incidenten plaatsvinden stelt Superunie met de leverancier een plan van aanpak op en controleert of de maatregelen binnen de afgesproken termijn worden getroffen.
Voor de 5% van ons assortiment dat we zelf inkopen – met name vers – zijn duurzaamheid en gezondheid speerpunten. Voor deze leveranciers hanteert Coop dezelfde Gedragscode Duurzame Handel als Superunie. Coop controleert deze leveranciers regelmatig door steekproefsgewijs auditrapporten en certificaten op te vragen. Bij afwijkingen nemen we contact op met de leverancier en voeren we vervolgonderzoek uit. Maar hiermee zijn we er nog niet. Onze leveranciers hebben vaak ook weer toeleveranciers en daarmee is de directe invloed van Coop beperkt. Om niet alleen meer inzicht, maar ook meer invloed te krijgen op wat er in de keten gebeurt gaan we in 2019 samen met partners de keten van bloemen verder inzichtelijk maken.
Blockchain nootmuskaat bij Coop
We juichen het initiatief van onze leverancier Verstegen Spices & Sauces toe die met Fairfood dieper in de keten van de nootmuskaat duikt. Met behulp van blockchain technologie wordt elke stap tussen de Indonesische boer en het potje nootmuskaat in de winkel vastgelegd. Zo controleert Fairfood of de boeren de afgesproken prijs betaald krijgen en of dit voldoende is voor een leefbaar loon. Coop krijgt in 2019 als eerste supermarkt deze nootmuskaat in de schappen.
Productveiligheid
In 2018 vonden 52 terughaalacties (recalls) van producten plaats (in 2017 55). Dit betroffen 27 recalls van eigen merk producten. De oorzaken hiervoor waren in 15 gevallen etiketten/labeling, in 2 gevallen allergenen informatie, in 4 gevallen wijziging in wetgeving, in 20 gevallen productafwijkingen/kwaliteit en in 11 gevallen kruisbesmetting, pathogene micro-organismen en contaminatie. Voor deze producten is een landelijke terughaalactie opgezet. Klanten konden de producten terugbrengen in de winkel en kregen hun geld terug. Alle recalls worden met de desbetreffende leverancier besproken om herhaling te voorkomen.
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Resultaten & Ambities
Verantwoord assortiment
60
%
groei in verantwoord assortiment van 1.600 naar 2.423 producten met een keurmerk. |
Beter Leven
100
%
bijna 100% van het rundvlees heeft 2 sterren Beter Leven (met uitzondering van gehakt en tartaar).
Doelstelling 2018
Introductie 2 sterren Beter Leven op vers rundvlees. |
Beter Leven
Nagenoeg* alle Daily Chef en Top! van Coop maaltijden de keurmerken: 1 ster Beter Leven, ASC en/of MSC.
Doelstelling 2018
Top! Van Coop Oosterse maaltijden met 1 ster Beter Leven introduceren.
* Uitzondering: de Daily Chef lasagnes hebben wel Beter Leven keurmerk vlees, maar de kaas heeft geen Beter Leven keurmerk en daarom heeft de totale maaltijd geen keurmerk.
Inzicht in de keten
Ambitie 2019
Om niet alleen meer inzicht, maar ook meer invloed te krijgen op wat er in de keten gebeurt, gaan we in 2019 samen met partners de keten van bloemen verder inzichtelijk maken.
Fairtrade
100
%
bananen Fairtrade.
Doelstelling 2018
Alle bananen Fairtrade. |
Planetproof
60
%
van het aardappelen, groente en fruit assortiment uit laag risicolanden is PlanetProof gecertificeerd
Doelstelling 2018
50%
gecertificeerd
Ambitie 2020
80%
gecertificeerd
Beter Leven
95
%
van de Top! van Coop vleeswaren en vlees heeft minimaal 1 ster Beter Leven.**
Doelstelling 2018
100%
Ambitie 2019
100%
** Uitgezonderd Zuid Europese producten waar het op dit moment nog niet haalbaar is de gewenste verduurzaming te realiseren.
Beter Leven
100
%
van de eieren en heeft minstens 1 ster Beter Leven.
Doelstelling 2018
100% minstens 1 ster Beter Leven. |
Ambitie 2019
Volledige eieren-assortiment indelen op basis van Beter Leven keurmerk. |
Vleesvervangers
190
%
meer omzet op vleesvervangers.
Doelstelling 2018
50%
meer omzet
Ambitie 2019
60%
meer omzet
Weidezuivel
40
%
van het zuivelassortiment is Weidezuivel. |
Ambitie 2019
30%
van de weidezuivel overzetten naar PlanetProof
(o.a. melk, kaas en toetjes).