Bevorderen
gezonde levensstijl
Lokale betrokkenheid
Bevorderen gezonde levensstijl
Duurzaam inkopen
Verlagen milieu-impact
Goed werkgeverschap
Bevorderen gezonde levensstijl
Als supermarkt hebben we invloed op een gezonde levensstijl van klanten. Assortimentskeuzes, productsamenstelling, inspiratie en educatie zijn de middelen die Coop steeds meer inzet om haar klanten gezonder te laten eten.
Klanten helpen een gezondere keuze te maken
“Direct contact met klanten, dat is onze kracht. We kennen de vragen en dilemma’s die klanten hebben rondom gezond eten en daar spelen we op in via een steeds gezonder assortiment en inspirerende voorlichting.”
Yvonne van Asselt, Corporate Communicatie & MVO-manager bij Coop
Hoe maken wij
samen ’t verschil
Meer weten over bevorderen gezonde levensstijl
Bevorderen gezonde levensstijl
Verbeteringen in product en presentatie
Wat betreft productverbeteringen hebben we in 2018 enkele resultaten behaald, die we in 2019 nadrukkelijker zullen voortzetten. Dat gaat de klant ook merken in de winkel. Zowel in het assortiment als in de schapindeling en -communicatie.
Verbeteringen in product en presentatie
Het belangrijkste resultaat dat we in 2018 realiseerden, is de introductie van vlugklaar vlees met 30% groenten. In twee vleesproducten (groentegehaktschnitzels en serranovinken) is het vlees aangevuld met groenten. Zonder het eetpatroon van de consument te veranderen, vergroten we de impact op gezondheid. Ook omdat we geen traditionele alternatieven meer aanbieden. Deze succesvolle pilot is ontwikkeld met leverancier Encko Foodgroup. Onze ambitie is om in 2019 het volledige assortiment vlugklare vleesproducten (zoals boomstammetjes, schnitzels en cordon bleu’s, maar uitgezonderd slavinken) hybride te maken. Ook in kant-en-klaarmaaltijden boekten we een resultaat door hier – vergeleken met 2017 - gemiddeld 7% extra groenten aan toe te voegen. Hiervoor ontwikkelden we een speciaal etiket, om deze gezonde boodschap onder de aandacht van de klant te brengen.
In energy drinks hebben we in 2018 het 1,5 liter-product gesaneerd om overmatig gebruik tegen te gaan. Ook doen we geen promoties meer met het budgetlabel Slammers. Promoties met energy drinks zijn uitsluitend gericht op eenmalige aankoop. Na een nieuwe schapindeling staan energy drinks bij water en sportdranken.
In lijn met het Akkoord Verbetering Productsamenstelling is een suiker- en zoutverlaging in enkele huismerkproducten gerealiseerd. Sinds 2018 zit er minder suiker in producten als: pastasauzen (-20%), kinderkwark (-45%), Melkan halfvolle kwark (-15%), het Zappie assortiment (-35%), frisdranken zoals cola (-39%) en knäckebröd (-42%). Pastasauzen bevatten tevens 30% minder zout.
Ambitie 2019
We zijn van plan om bij drie assortimenten gezondheidsinformatie via het schap te communiceren. Het was onze ambitie om dit in 2018 te doen bij frisdranken, ontbijtgranen en broodvervangers, waar we de klant met een suiker-caloriewijzer helpen om gezondere producten te kiezen. Dit is nog niet gelukt maar gaan we in 2019 alsnog realiseren. In suikerwerk gaan we meer suikervrije en suikerarme producten aanbieden en in frisdranken hebben we een plan voor reductie van calorieën in ons productaanbod. Voor energy drinks vervangen we reguliere producten door nieuwe, suikervrije varianten. Daarnaast bekijken we de mogelijkheid om geen energy drinks meer te verkopen met een inhoud boven de 250 milliliter.
Inspiratie en innovatie
Handje helpen met een gezonde levensstijl
Op diverse manieren is de aandacht voor gezonde voeding het afgelopen jaar vergroot. In de winkelpanelgesprekken was gezondheid een belangrijk thema en via een online klantenpanel hebben we onderzocht in hoeverre onze klanten voldoende drinken en zich hier bewust van zijn. Na een informatieve bijdrage van de Nierstichting gingen we eind 2017 in gesprek met klanten. Zij kwamen met het idee om recepten met minder zout te plaatsen in ons magazine Aan de Keukentafel. Daar hebben we onder andere gehoor aan gegeven via een uitgebreid artikel in de eerste editie van 2018. Net als vorig jaar is het Voedingscentrum onze partner voor de invulling van receptkaarten volgens de Schijf van Vijf en een vaste rubriek over gezondheid in ons magazine.
Frisse blik van studenten
Zo’n 120 studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) onderzochten mogelijkheden om klanten minder zout te laten gebruiken en gezonder te laten eten. Ze presenteerden verrassende ideeën om bijvoorbeeld het zoutgehalte van producten te vergelijken of de gezondere keuze te stimuleren. Tijdens een kookworkshop gingen vijf studenten van de opleiding Food & Business met twaalf Coop-klanten op zoek naar lekkere maaltijden met minder zout. De vijf beste recepten kregen een plek in de augustuseditie van het magazine Aan de Keukentafel. In 2019 zetten we de samenwerking voort en betrekken daarbij nadrukkelijker het category management voor een betere uitvoerbaarheid van de ideeën.
Duwtje in de gezonde richting
Ongezonde producten duurder maken lijkt een voor de hand liggende methode om de gezonde keuze te stimuleren. Anderzijds moeten we wel markconform opereren, want we willen Coop niet uit de markt prijzen. Daarom testen we als retailpartner in het Supreme Nudging Project diverse aansporingen (‘nudges’ en prijsmaatregelen) om consumenten tot de gezondere keuze te verleiden.
In het derde kwartaal van 2018 hebben we bijgedragen aan een virtuele supermarktomgeving in het kader van het ‘Supreme Nudging’-project met VU Medisch Centrum om te testen welke stimulansen (‘nudges’) naast prijspromoties het beste werken om consumenten de gezondere keuze te laten maken. Begin 2020 gaan we in 12 Coop-supermarkten diverse ‘nudges’ testen (bijvoorbeeld een bekend persoon die een gezond item aanprijst of de boodschap dat een gezond item ook het meest gekozen item is). Deze vergelijken we vervolgens met het effect van prijspromoties.
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Resultaten & Ambities
Meer groenten
30
%
groenten in twee vleesproducten en gemiddeld 7% meer groenten in de Top! Van Coop kant-en-klaarmaaltijden (vergeleken met 2017).
Doelstelling 2018
Product-verbeteringen in vlees, vleeswaren en brood.
Ambitie 2019
100% van de vlugklare vleesproducten voorzien van 30% groente.
Suiker-caloriewijzer
Doelstelling 2018
Suiker-caloriewijzer voor frisdranken op het schap plaatsen.
Ambitie 2019
Suiker-caloriewijzer bij ontbijtgranen en frisdranken op het schap plaatsen.
Shopper activation
Twee ‘shopper activation’-bijeenkomsten gericht op zoutreductie en het stimuleren van de gezondere keuze samen met HAN-studenten.
Ambitie 2019
Samenwerking voortzetten gericht op verduurzaming.
Supreme Nudging
Nudges
Gezonde nudges testen in een virtuele supermarkt binnen het ‘Supreme Nudging’-project met VU Medisch Centrum.
Doelstelling 2018
Deelname project voortzetten.
Ambitie 2019
Voorbereiding pilot in 12 winkels voor uitrol in 2020.
Samenwerking
Univé
Samenwerking Univé: kinderen geraadpleegd over groenteconsumptie.
Doelstelling 2018
Educatie en voorlichting aan kinderen over gezonde voeding.
Ambitie 2019
Ontwikkelen tool voor kinderen om consumptie groente te stimuleren.
Suikerreductie
33
%
Gemiddeld 33% suikerreductie in producten als: knäckebröd, pastasauzen, kinderkwark, Melkan halfvolle kwark, Zappie assortiment en frisdranken. 30% zoutreductie in pastasauzen.
Ambitie 2019
Calorieën in huismerk-frisdranken verlagen.
Vergroten van het suikervrij en suikerarm assortiment in suikerwaren.
Voorlichting
1+2
Thema gezondheid op de agenda van winkelpanelgesprekken en twee ‘supermarktsafari’s’ waar klanten samen met een diëtist inkopen doen.
Doelstelling 2018
10 thema-avonden en twee supermarkt-safari’s.
Ambitie 2019
2 thema-avonden en een super-marktsafari organiseren in samen-werking met een diëtist.