Lokale betrokkenheid
Als coöperatie is Coop nauw verbonden met haar leden. Hierdoor zijn we direct betrokken bij de leefomgeving waarin we actief zijn.
Impact in de buurt vanuit de coöperatieve gedachte
“Buurt en verbinding stonden ook in 2018 centraal. Met trots kijk ik terug op de geslaagde Doekoe-actie en vele lokale projecten die we via de statiegeldactie samen met onze klanten steunden. Dank aan alle coöperatie-leden, die samen met ons ’t verschil hebben gemaakt.”
Hans Stapel, manager coöperatiezaken bij Coop
Hoe maken wij
samen ’t verschil
Statiegeldacties
Door middel van statiegeldacties steunen we vele lokale projecten.
Johan Cruyff Foundation
Basisscholen hebben we samen met de Johan Cruyff Foundation voorzien van nieuwe sport- en spelmaterialen.
Voedselbank
Door onze klanten zijn producten gedoneerd aan de Voedselbank in het kader van de Internationale dag van de Coöperatie.
Meer weten over onze lokale betrokkenheid
Onze lokale betrokkenheid
De meest betrokken supermarkt in 2020
Coop wil met lokale samenwerking het verschil maken. Dat is onze kracht, zeker nu we snel groeien. Daarmee neemt de impact van onze MVO-activiteiten toe. Het helpt ons om onze ambitie waar te maken voor 2020: de meest betrokken supermarkt van Nederland zijn.
Kleine bijdrage, groot verschil
De statiegeldactie van Coop is kenmerkend voor onze aanpak. Deze regisseren we centraal, maar de uitvoering is lokaal. Klanten doneren hun statiegeld en Coop verdubbelt het totaalbedrag dat zo is opgehaald. Zo slagen we erin om samen met onze klanten tal van lokale initiatieven te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan is Stichting Levenslust, die culturele activiteiten organiseert voor ouderen. Ook een korfbalvereniging en peuterspeelzaal haalden ieder ruim €1.000,- op.
Doekoe-actie
De Doekoe-actie was afgelopen jaar weer terug. En met succes. Veel klanten spaarden voor sport- en spelmaterialen voor basisscholen in de buurt. Deze keer gericht op materialen voor een sportdag of gymles. De actie werd met een touwtrekwedstrijd geopend door de Sterkste Man van Nederland. Deelnemende scholen maakten daarnaast kans op een ‘Schoolplein14’ van de Johan Cruyff Stichting.
Voedselbank
Tijdens een actie in het kader van de Dag van de Coöperatie doneerden klanten producten voor de voedselbank. Dit leverde in totaal ruim 16.000 producten zoals potjes appelmoes, volkoren macaroni en zilvervliesrijst op. De helft van onze winkels doneert wekelijks aan de lokale voedselbank. Onze doelstelling is dit voor 2019 naar 75% te brengen en hier ook in de winkel aandacht aan te geven.
De kracht van de coöperatie
Lokale betrokkenheid van de coöperatie
In 2017 heeft Coop haar structuur waarop de ledenraad tot stand komt, aangepast. Dit maakt het eenvoudiger om nieuwe ledenraadsleden te werven. De raad bestaat uit gekozen vertegenwoordigers van onze leden: klanten en ondernemers. De ledenraad benoemt het bestuur van Coop en stelt belangrijke wijzigingen en de financiële stukken vast. In 2018 hebben we 20 nieuwe leden benoemd, met een gemiddelde leeftijd van 44 jaar. Hiermee daalt de gemiddelde leeftijd van de Ledenraad. Daarnaast zijn de nieuwe leden woonachtig in het hele land, waarmee de geografische spreiding van de Ledenraadsleden is verbeterd.
Op dit moment telt de Ledenraad van Coop 48 consumentenleden (50 is het maximale aantal) en 10 leden vanuit de Coop-ondernemers (18 is het maximale aantal). Na toetsing van onze organisatie aan de gedragscode voor coöperatieve ondernemingen van de Nationale Coöperatieve Raad (NCR), is met instemming van de ledenraad in 2018 besloten om de zittingsduur in de Ledenraad op maximaal 3 keer 4 jaar vast te stellen. Dit komt de democratie ten goede.
De Ledenraad vergadert twee keer per jaar. In 2019 biedt Coop de ledenraadsleden kennisverdieping aan over Coop als organisatie en als coöperatie, zodat zij nog beter uitgerust zijn om hun taak uit te kunnen voeren. In 2018 hebben we de Ledenraad gevraagd wat volgens hen de voor Coop meest relevante thema’s zijn. Hiermee vervult de Ledenraad een belangrijke rol in het bepalen van agendapunten voor de ledenraadsvergaderingen. Ook krijgt zij een belangrijke rol in de voorbereiding van agendathema’s waarbij Coop maximaal gebruik maakt van de ideeën en kennis van de ledenraadsleden.
Onze verenigingsstructuur helpt ons om nu en in de toekomst Coop nadrukkelijker te positioneren als lokaal betrokken coöperatie met een democratische ondernemingsvorm. Naast de Ledenraad, gaan we ook onze ruim 900.000 leden nadrukkelijker informeren over de coöperatie en onze organisatie. Daarmee beantwoorden we ook aan de wensen van veel consumenten die boodschappen willen doen bij een supermarkt die eerlijk en transparant is, en die hart heeft voor de lokale samenleving.
Coop is een snel groeiende supermarktorganisatie. Nadeel is, dat deze groei veel tijd en aandacht vergt, waardoor Coop prioriteiten moet stellen. Dan is de verleiding groot om te standaardiseren, terwijl Coop in lokale samenwerking het verschil wil maken. We zoeken de balans tussen centrale regie en lokale uitvoering. Voordeel van onze snelle groei is dat we meer impact kunnen maken met onze lokale betrokkenheid.
Luisteren en leren
Winkelpanels, tafelgesprekken en Luisterpanel
In 2018 vonden er ruim 200 winkelpanelgesprekken plaats in Coop-supermarkten. De onderwerpen die we met klanten op de winkelvloer bespraken zijn: brood, huismerken, lokaal onderscheid, ontbijt en borrel, actiecommunicatie, plastic en veranderende voedingsgewoonten. Ook organiseerden we drie tafelgesprekken met klanten over zoutreductie, acties en actiecommunicatie rondom drogmetica en broodverspilling. Die laatste in samenwerking met de studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN).
Ons online Luisterpanel hebben we ondervraagd over zes thema’s: dagelijkse maaltijd, frisdranken, drinkgewoonten/voldoende drinken, zelfzorggeneesmiddelen, E-commerce, de Coöperatie en onze tv-commercials. In 2019 zetten wij het directe contact met onze klanten uiteraard voort.
Frisse blik van studenten
Een groep studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) dacht mee over het tegengaan van broodverspilling. Zij gaven het advies om in de winkel te laten zien wat er met onze reststromen gebeurt. Een goed initiatief waar we komend jaar opvolging aan willen geven.
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Resultaten & Ambities
Statiegeldactie
695
lokale projecten gesteund met de statiegeldactie.
Doelstelling 2018
1.000
projecten
Ambitie 2019
1.100
Rode Kruis Fonds
€102.080
opgehaald voor het Coop Rode Kruis Fonds tijdens de Huishoudbeurs en via winkels.
Doelstelling 2018
EHBO-cursussen organiseren in winkels.
Ambitie 2019
Voor 1.000 klanten EHBO-cursussen organiseren in winkels.
Winkelpanels
200
gesprekken met winkelpanels.
Ambitie 2019
200
gesprekken
Doekoe-actie
770
basisscholen via de Doekoe-actie samen met de Johan Cruyff Foundation voorzien van 17.000 nieuwe sport- en spelmaterialen waarmee minimaal 150.000 kinderen in beweging komen. Tevens 3 basisscholen een ‘Schoolplein14’ geschonken.
Doelstelling 2018
750
scholen doen mee aan de Doekoe-actie. |
Campagne
Veilig verkeer NL
campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ ondersteund via promotie in alle winkels.
Doelstelling 2018
Actie herhalen
Ambitie 2019
Actie herhalen
Luisterpanel
6 onderzoeken via het Luisterpanel, het online klantenpanel van Coop.
Doelstelling 2018
8 tot 12
onderzoeken per jaar
Ambitie 2019
8 tot 12
onderzoeken per jaar
Voedselbank
16000
producten door klanten via productkaarten aan de kassa gedoneerd aan de Voedselbank in het kader van de Internationale dag van de Coöperatie. |
Bloemetjesbus
6700
boeketten uitgedeeld via de Bloemetjesbus.
Doelstelling 2018
Actie herhalen
Ambitie 2019
7.800
boeketten
Tafelgesprekken
3 tafelgesprekken met klanten.
Ambitie 2019
12
gesprekken
Voedselbank
50
%
van de winkels doneert wekelijks aan de voedselbank.
Ambitie 2019
75%
doneert wekelijks