Duurzaam inkopen
Coop biedt een groeiend assortiment duurzame producten die met aandacht voor mens, dier en milieu zijn gemaakt. Transparantie en vertrouwen zijn bij duurzame inkoop onmisbaar.
Ons antwoord op een groeiende vraag naar verantwoorde producten
“In 2019 is het volledige huismerkassortiment kipvleeswaren van Coop overgegaan op 1 ster Beter Leven. Samen met inkooporganisatie Superunie blijven we alert op kansen om dierenwelzijn te verbeteren en de inkoop van groente en fruit te verduurzamen.”
Jasper de Jong, Hoofd Category Management bij Coop
Hoe maken wij
samen ’t verschil
Beter Leven
Alle kipvleeswaren onder ons Coop huismerk hebben nu 1 ster Beter Leven.
Vleesvervangers
De omzet van vleesvervangers is in 2019 (versus 2018) gestegen met 35% naar ruim €4,3 miljoen.
Meer weten over duurzaam inkopen
Duurzaam inkopen
Coop heeft een groeiend assortiment duurzame producten die met aandacht voor mens, milieu en dierenwelzijn zijn gemaakt. Transparantie en vertrouwen zijn bij duurzame inkoop onmisbaar. Daarom onderneemt Coop actie om – in samenwerking met haar inkooporganisatie Superunie – zicht te krijgen op de duurzaamheidsprestatie van haar leveranciers.
Resultaten en ambities op verantwoord assortiment
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn heeft bij Coop de afgelopen jaren veel aandacht gehad. Daarin zijn grote stappen gezet, zoals 1 ster van het Beter Leven keurmerk dat als ondergrens geldt voor diverse assortimenten in vlees, vleeswaren en eieren. Al ons verse rundvlees – met uitzondering van gehakt en tartaar - heeft nu minimaal 2 sterren van het Beter Leven keurmerk. Sinds november 2019 hebben al onze kipvleeswaren onder het Coop huismerk minimaal 1 ster. Dit geldt voor al onze huismerk vleeswaren met uitzondering van bloedworst, enkele vleeswaren uit Zuid-Europese landen waarvoor dit niet mogelijk is, en voor enkele producten zoals vleeswaren van paardenvlees waarop het Beter Leven keurmerk niet van toepassing is.
Voor paardenvlees geldt, dat wij om redenen van dierenwelzijn alleen paardenvlees inkopen van West-Europese herkomst. Voor de gehele inkoop blijft Coop gericht op verdere verbetering van dierenwelzijn. Dat is nodig omdat dierenwelzijn onder druk kan komen te staan door toenemende marktvraag in het buitenland waar minder hoge dierenwelzijnsnormen gelden dan in Nederland.
PlanetProof
Een tweede keurmerk dat richting geeft aan ons beleid van duurzaam inkopen, is ‘On the way to PlanetProof’. Op onze AGF-afdeling zijn steeds meer groente en fruit voorzien van het blauwe PlanetProof-logo, zoals uien, appels en aardappels en – later in 2019 – ijsbergsla, broccoli en prei. Sinds april 2019 is PlanetProof ook te vinden in ons zuivelschap. Het logo staat op diverse producten (melk, yoghurt) van leverancier Friesland Campina en uiteraard van ons eigen merk Melkan, dat we inkopen via het inkoopverbond Superunie.
Superunie vertegenwoordigt 92% van onze inkoop. Bij het rapporteren over onze ambities op PlanetProof zijn we dus afhankelijk van wat en wanneer Superunie hierover rapporteert. Seizoensinvloeden en het daarmee samenhangende wisselend aantal deelnemende leveranciers maakt het lastig om precies te meten welke producten aan de criteria voldoen.
Superunie rapporteert dat in 2018 60% van de helft van het AGF-assortiment dat is ingekocht in Europese laag-risicolanden, gecertificeerd is volgens PlanetProof of gelijkwaardig. De ambitie die Coop in het verslag over 2018 uitsprak om in 2020 minimaal 80% van het assortiment groente en fruit PlanetProof gecertificeerd te hebben, bleek té ambitieus. Uiteraard zet Coop zich samen met Superunie in om dit percentage verder te verhogen.
Vlees noch vis
In maart 2019 nam Coop ook weer deel aan de Nationale Week zonder Vlees. In samenwerking met leverancier Vivera hebben we deze week weer een succesvolle ‘Vegetarische Kiloknaller’-promotie gedaan. Hierdoor, en door de structurele aandacht die we aan vleesvervangers geven, is de omzet van vleesvervangers in 2019 met 35% ten opzichte van 2018 gestegen naar ruim €4,3 miljoen.
In de Nationale Week Zonder Vlees hebben we in onze winkels, magazines en online via de website en sociale media in onze recepten aandacht gegeven aan plantaardige alternatieven voor vlees en vis. Zo hebben we met leverancier Santa Maria smakelijke Mexicaanse gerechten gepresenteerd met bonen, mais en avocado, al dan niet aangevuld met plantaardige alternatieven voor kip of gehakt.
In 2020 en daarna blijft Coop vleesvervangers stimuleren. Sinds maart verkopen we vegan gehakt en hamburgers onder het Coop-huismerk. Ook zullen we naast onze huidige leverancier Vivera, ook items vleesvervangers van Garden Gourmet en De Vegetarische Slager in het assortiment opnemen. Zo spelen we in op de groeiende vraag naar gezonde en plantaardige voedingsmiddelen.
Transparantie in de keten
Coop streeft ernaar om transparant te zijn over de herkomst en duurzaamheid van haar assortiment. Onze directeur Fred Bosch heeft sinds 2017 zitting in de stuurgroep Duurzame Handel van Superunie, dat 92% van ons assortiment inkoopt. Superunie hanteert voor al haar leveranciers de Gedragscode Duurzame Handel. Superunie borgt de minimale eisen waaraan duurzame inkoop moet voldoen, om zich vervolgens te kunnen richten op de belangrijkste producten met het grootste risicoprofiel. Deze aanpak voorziet ook in periodiek overleg met belangrijke betrokkenen zoals maatschappelijke organisaties, overheid en experts.
Voor de 8% eigen inkoop, hanteert Coop dezelfde uitgangspunten als Superunie en vragen we leveranciers om via certificaten aan te tonen dat hun producten en processen duurzaam zijn.
Eerlijke handel
In de voorjaars- en najaarseditie van de Fairtrade Week kregen Coop-klanten 25% korting op het hele Fairtrade assortiment, en doneerde Coop 10 eurocent voor elk verkocht Fairtrade-product aan een project van leverancier Fairtrade Original in Thailand. Zo is 15.000 euro opgehaald waarmee projecten zijn gesteund die rijstboeren in Thailand in staat stellen om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering en aanhoudende droogte. In 2019 is onze omzet aan Fairtrade-producten met 24% gestegen ten opzichte van 2018. Daarmee helpen we vele boeren in Azië en Afrika aan het verdienen van een eerlijk inkomen waarmee ze hun gezinnen en bedrijven duurzaam kunnen onderhouden.
Fairslaggever
Omdat eerlijke handel ook draait om transparantie, mocht een Coop-klant als reporter in Thailand gaan kijken hoe die opgehaalde 15.000 euro daadwerkelijk wordt besteed. Daniëlle Gouverneur – fotografe uit Voorburg – bracht tijdens de Fairtrade Week dagelijks verslag uit van de manier waarop Coop samen met Fairtrade Original boeren in Thailand helpt.
Nootmuskaat met een blockchain
In augustus 2019 startte Coop met de verkoop van de eerste nootmuskaat die afkomstig is uit een volledig transparante keten. Deze nootmuskaat is het resultaat van de samenwerking tussen leverancier Verstegen, Fairfood en Coop. Elke stap in de keten - van boer tot bord - is vastgelegd door middel van blockchaintechnologie. Zo willen de 3 partijen de (inkomens)positie van boeren verbeteren, ondernemerschap stimuleren en werken aan een toekomstbestendige keten.
Rozen in beeld
De ambitie om in 2019 samen met enkele partners de bloemenketen inzichtelijk te maken, is niet gerealiseerd. Voor 2020 staat dit wel op het programma. Samen met ontwikkelingsorganisatie Hivos brengen we de keten van rozen in beeld via interviews met kwekers en arbeiders. Dit is geen blockchainproject, maar een kwalitatieve studie om zicht te krijgen op arbeidsomstandigheden en de mate waarin werknemers een leefbaar loon verdienen.
Veiligheid en vertrouwen
Coop begon 2019 goed met de status Groen die de Nationale Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verleende op basis van een controleronde eind 2018 bij de supermarkten. De 5 verrassingsbezoeken van NVWA-inspecteurs begin 2019 aan verschillende Coop-supermarkten, leverden dan ook geen problemen op. Het toont aan dat structureel hygiënebeleid zijn vruchten afwerpt.
In 2019 vonden er 41 terughaalacties (recalls) van producten plaats. In 2018 waren dat er 52 en in 2017 betrof het 55 producten. Van die 41 recalls in 2019, betrof het 19 keer een eigen merk van Coop. De oorzaken waren fouten in de verpakking of het etiket (16), problemen met informatie over allergenen in het product (3) en onvoldoende productkwaliteit (22). Alle recalls zijn met de desbetreffende leverancier besproken om herhaling te voorkomen
Duurzaam inkopen
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
via Superunie
Eigen leveranciers
Keurmerkorganisaties
Superunie
Verlagen milieu-impact
Met wie maken wij
samen 't verschil
Jansman Bouw
Breytner en Bakker Logistiek
Leveranciers
Distributiecentrum
Goed werkgeverschap
Met wie maken wij
samen 't verschil
Zorgverzekeraar
Emergenz
Spring Instituut
Winkel
Servicekantoor
Lokale betrokkenheid
Met wie maken wij
samen 't verschil
Ledenraad
Winkelpanels
Luisterpanel
Maatschappelijke organisaties
Bevorderen gezonde levensstijl
Met wie maken wij
samen 't verschil
Leveranciers
Kennisinstellingen
Winkel
Met wie maken wij samen ‘t verschil
Met wie maken wij samen ‘t verschil
Leveranciers via Superunie
Coop is aangesloten bij het inkoopverbond Superunie, dat 92% van ons assortiment inkoopt.
Eigen leveranciers
Ongeveer 8% van het assortiment koopt Coop direct in bij leveranciers, met name voor producten uit het versassortiment. Onze circa 190 leveranciers komen voor 93% uit Europa, voor 4% uit Noord-Amerika en voor 3% uit Azië.
Keurmerkorganisaties
We verduurzamen ons assortiment onder andere via het introduceren van producten met een keurmerk en via certificering, zoals Beter Leven, Fairtrade en PlanetProof.
Resultaten & Ambities
Beter Leven Kip
Coop huismerk kipvleeswaren heeft minimaal 1 ster Beter Leven keurmerk. Dit geldt nu voor bijna** het volledige assortiment vleeswaren onder Coop huismerk.
Doelstelling 2019
100% van de Top! van Coop vleeswaren heeft minimaal 1 ster Beter Leven**.
Ambitie 2020
** Uitgezonderd bloedworst, vleeswaren van paardenvlees en enkele Zuid-Europese producten waar het op dit moment nog niet haalbaar is de gewenste verduurzaming te realiseren.
Inzicht in de keten
De studie om meer inzicht in de bloemenketen te krijgen, is uitgesteld naar 2020.
Doelstelling 2019
Om inzicht en invloed in de keten te vergroten, wilden we in 2019 samen met partners de keten van bloemen verder inzichtelijk maken.
Ambitie 2020
Via een studie in samenwerking met Hivos brengen we de keten van rozen in kaart om inzicht te krijgen in arbeidsomstandigheden en lonen.
Beter Leven Ei
Volledige
eierenassortiment is ingedeeld op basis van Beter Leven keurmerk.
Doelstelling 2019
Volledige eierenassortiment indelen op basis van Beter Leven keurmerk.
Ambitie 2020
Geen aangescherpte ambitie geformuleerd. Alle eieren hebben minimaal 1 ster BeterLeven.
Verantwoord assortiment
19
%
19% groei in verantwoord assortiment van 2.423 naar 2.879 producten met een keurmerk.
Vleesvervangers
35
%
meer omzet op vleesvervangers.
Doelstelling 2019
60%
meer omzet
Ambitie 2020
30%
meer groei
Planetproof
66
%
van de helft van ons AGF-assortiment uit Europese laag-risicolanden is PlanetProof gecertificeerd.
Ambitie 2020
We sluiten ons aan bij de ambitie van Superunie.
Weidezuivel
29
%
van de weidezuivel overgezet naar PlanetProof.
Doelstelling 2019
30%
van de weidezuivel overgezet naar PlanetProof.
Ambitie 2020
We sluiten ons aan bij de ambitie van Superunie.
= Behaald
= Deels behaald